Forretningsløsninger med RFID

RFID (Radio frequency identification) anvendes i stadig flere brancher, bl.a. til identifikation af dyr, brobizz, sporing af containere, smarte butikshylder, bilnøgler og farmaceutiske produkter. RFID muliggør en øget effektivitet i forsyningskæden ved reducerede omkostninger, hurtigere håndtering og større sikkerhed.

​​
RFID-teknologien gør det muligt at identificere objekter ved hjælp af radiobølger, hvis de er mærket med en RFID-tag - og aflæsningen af RFID-tag'en kan ske på langt større afstand, end det er tilfældet med en stregkode, samt uden at RFID-tag'en er synlig. For eksempel betyder det, at alle enheder i en logistisk enhed kan scannes i samme proces.

Electronic Product Code: GS1's RFID-løsning

GS1 udvikler standarder for anvendelsen af RFID og udveksling af de data, der kan opsamles, i et netværk af autoriserede brugere. Denne standard hedder EPC. Det gør det blandt andet muligt at følge et produkt gennem hvert enkelt led i forsyningskæden. 

EPC er en unik produktidentifikation, der indkodes i en RFID-tag, og er baseret på de allerede eksisterende identifikationsnøgler som fx GTIN, GLN og SSCC.

  • Hurtig identifikation af et stort antal produkter: RFID-læseren kan aflæse mange tags samtidig
  • Scanning af enheder på lang afstand: RFID-læseren kan scanne ikke-synlige tags (jo højere frekvens, som anvendes desto længere bliver den mulige læseafstand)

  • Lang holdbarhed: Taggen kan indbygges i emballage og er mere modstandsdygtig for slitage og væske end stregkoder

  • Mindsker svind og forfalskninger

  • Øget kvalitet af sporbarhed.

Fordelene ved at anvende RFID er i mange henseender de samme som ved anvendelsen af stregkodemærkning. Begge teknikker medfører, at enheden (fx et produkt, en karton eller palle) kan mærkes og identificeres i forsyningskæden. Der findes dog fordele og begrænsninger ved anvendelsen af RFID:

Attribut

EPC/RFID  

Stregkode  

Datatransmission Elektromagnetisk/Trådløs Optisk
Læsningsmulighed Non-line of sight Line of sight
Tag-læsning Flere på én gang Én af gangen
Læsningshastighed 500/minut 80/minut
Læsbarhed for objekt i bevægelse Ja Nej
Datamodifikation Read & Write Skriv én gang, læses mange gange
Datavolumen 1 bit - 16 Mbytes < 100 bytes
Adgangssikkerhed Høj Lille, men mulig
Anti-kollission Mulig Nej

 

Konvertér GS1-identifikationsnumre til EPC-kode

Med EPC-konverteren kan I gratis og online konvertere alle GS1s EPC-relaterede identifikationsnumre til EPC-kode: