Når man udveksler data via GDSN netværket, er der to forskellige roller

  • Dataleverandør
  • Datamodtager 

NB! I nogle tilfælde vil samme virksomhed udfylde begge roller, da man både modtager og sender data via GDSN netværket. 

Når data udveksles via GDSN netværket. angives det altid. hvem der har adgang til den data. man sender. Dog er det muligt at oprette sin data ”public”, hvilket betyder at man ikke specificerer, hvem der har adgang til sin data, men at man derimod giver alle muligheden for at modtage sin data. 

Bestyrelsen for GS1 Denmark har vurderet, at det er nødvendigt, at vi i Danmark gør en ekstra indsats for at sikre, hvem der kan få adgang til den data, der udveksles via GDSN netværket i de tilfælde, hvor der ikke er tale om en direkte handlende part. Det er her, ASP-rollen kommer ind i billedet. 

En ASP-bruger er en bruger, der ikke selv køber eller forbruger de produkter, der udveksles data omkring, men som i stedet for anvender disse data til forskellige formål, eller som sender/modtager disse datae på vegne af en anden virksomhed. 

Forskellen på at være en ASP-bruger og en almindelig datamodtager er, at en ASP-bruger skal have skriftligt tilsagn til at modtage data, selvom data måtte være oprettet ”public”. Det samme gør sig gældende, hvis en ASP-bruger skal sende data på vegne af et andet medlem.

Det betyder, at man som leverandør skal udfylde en formular på GS1 Denmarks hjemmeside, hvor man præciserer, hvilken ASP-bruger, der må modtage/sende data i relation til sine egne data. Der skal udfyldes en formular for hver ASP-bruger, man ønsker at give tilladelse til.

NB! Man bør aldrig have mere end én ASP-bruger af gangen godkendt til at sende data på sine vegne. 

På GS1 Denmarks hjemmeside kan du altid finde en liste over de ASP-brugere, der pt. er medlem af GS1Trade Sync. Klik her for at se listen.