Quickguide: Vælg den rigtige slags stregkode til dit behov

Quickguide til valg af stregkodetype

Stregkoder er nemlig ikke bare streger. De skal vælges ud fra den situation, som stregkoden skal bruges i - ellers kan din kunde ikke bruge den. Her er din quickguide til at vælge den stregkode, der passer til dit behov.

Du skal bruge den slags stregkode, der hedder en EAN-13 stregkode. Det er en af de allermest anvendte, og den ser sådan her ud: 

EAN-13

Har du ikke et GTIN endnu? Du kan købe abonnement til GTINs i vores webshop.

Du kan gratis lave en EAN-13 stregkode i GS1Trade Barcode. Her indtaster du det 13-cifrede GTIN-varenummer, som du har tildelt produktet.

 

I sundhedssektoren er det snart et lovkrav, at medicinsk udstyr er mærket med en stregkode, der indeholder mere end et varenummer. Det kan fx være et batchnummer og udløbsdato.

Det kan ikke lade sig gøre med en EAN-13 stregkode, og derfor er standarden til produktmærkning (ikke kartoner og paller) i sundhedssektoren blevet en GS1 Datamatrix eller en GS1 128.

Til lægemidler skal der anvendes en GS1 Datamatrix fra 2019, som vil indeholde GTIN, batchnummer, udløbsdato og et serienummer.

Man skal have en kamerabaseret scanner for at kunne læse en GS1 Datamatrix.

Datamatrix

Læs mere om datamatrix her.

 

Til medicinsk udstyr skal der anvendes en GS1 128 eller en GS1 DataMatrix. Her ser du en GS1-128:

GS1 128

 Læs mere om GS1 128 her.

 

 

ITF-14 stregkoden er robust og god at printe på papkartoner – men den kan ikke scannes ved kassen i en butik.

Den ser sådan ud:

Papkasse        ITF-14            

 

Den skal indeholde 14 cifre.

Bonusinfo: Hvis det er et 13 eller 12 cifret GTIN, der skal indkodes i stregkoden, foranstilles et eller to nuller – dette påvirker ikke kontrolcifferet.

 

Eksempel:

Rengøringsspray

 

En flaske rengøringsspray (=detailenhed) har GTIN-varenummeret: 5712345000014

 

      

PapkasseEn karton med 6 flasker af denne rengøringsspray tildeles derfor GTIN-14 nummeret: 15712345000011

Det er blevet foranstillet den logistiske variant 1. GTIN-14 nummeret bliver således 15712345000011 (”1” til sidst, fordi et nyt kontrolciffer er blevet beregnet).

 

 

 

EAN-13 på kolli, hvis der ikke er behov for sporbarhedsinformation som holdbarhed eller batchnummer.

 EAN 13

 

GS1-128 på kolli, hvis der er behov for sporbarhedsinformation som holdbarhed og/eller batchnummer. Du kan også mærke med en GS1 QR eller GS1 DataMatrix sammen med en GS1-128 stregkode på kollilabelen. GS1 QR eller GS1 DataMatrix skal indeholde de samme informationer som GS1-128 stregkoden, men kan indeholde informationer ud over det.

GS1 128 til kolli 

 

 

 

Når du skal sende paller, kræver det en større label, hvor der tit er flere linjer stregkoder på. Det skyldes, at pallen skal mærkes med flere oplysninger end et varenummer.

Stregkodetypen hedder en GS1-128, og du kan gratis lave den i værktøjet GS1Trade Barcode.

I detailhandlen er det et krav, at din pallelabel indeholder et SSCC-nummer. Det er pallens unikke nummerplade. Læs mere om SSCC her.

Her ser du et eksempel på en GS1-128 stregkode, der indeholder oplysninger om SSCC, GTIN på de detailenheder, der findes i kolli’ene på pallen, MHT, antal kolli på pallen og batchnummer. Du kan også mærke med en GS1 QR eller GS1 DataMatrix sammen med en GS1-128 stregkode på pallelabelen. GS1 QR eller GS1 DataMatrix skal indeholde de samme informationer som GS1-128 stregkoden, men kan indeholde informationer ud over det.

Læs mere om hvordan du nemt får lavet korrekte pallelabels her.

Pallelabel

 

Hvad nu?

Nu ved du, hvilken stregkodetype, du skal vælge. Vil du vide mere om, hvor du skal placere stregkoden? Eller hvilken farve den må have?

Læs mere her eller kontakt GS1 Denmark på info@gs1.dk eller telefon 39 27 85 27.