Bæredygtigt samarbejde med Projekt Hjemløs

Projekt HjemløsBæredygtighed, mindre madspild, deleøkonomi, Corporate Social Responsibility – det er alle elementer i den øgede opmærksomhed om både virksomheders og privatpersoners mulighed for at påvirke samfund og miljø. ”Det handler vel grundlæggende om at udnytte ressourcer og ikke smide noget ud som kan bruges eller genbruges af andre”, mener Marie Madvig Holm fra GS1 Denmark.

Mange bække små…

Det handler også om at se perspektivet i, at selv – isoleret set – små bidrag kan gøre en forskel. Sådan ser man det hos mange NGO’er, som fx Projekt Hjemløs, der er en af de organisationer, som har nydt godt af produkter doneret via servicen GS1Trade Exact.

Leverandører til detailhandlen, som fx Odense Marcipan, sender deres produkter til GS1Trade Exact for at få tjekket, om produktets stamdata er korrekt angivet.

”Vi modtager et kolli af hvert produkt. Set fra den enkelte leverandørs synspunkt er det måske ikke så meget, men hos os løber det op i store mængder produkter i løbet af en uge produkter som intet fejler og som det ville være en skam at destruere”, fortæller Marie.

Gør det nemt at donere

Når leverandøren bestiller tid hos GS1Trade Exact, skal man angive, hvad der skal ske med ens produkter, når datakvalitetstjekket er overstået: At det sendes til destruktion, returneres til leverandøren eller doneres til en hjælpeorganisation.

”Det er naturligvis helt op til leverandøren selv, hvad de ønsker at gøre. Det, vi som medlemsorganisation gerne vil hjælpe med, er, at gøre det nemt for de leverandører, der ønsker, at deres produkter kommer andre til gavn. Og det gør vi ved at påtage os distributionen af produkterne til relevante organisationer”, forklarer Marie.

Lækre kager

Et eksempel på dette er en donation fra Odense Marcipan, der blev til lækre kager hos Projekt Hjemløs. Stifter, Gitte Johansen, fortæller:

”Vi er rigtig glade for dette fantastiske samarbejde med GS1, som giver os mulighed for at lave gratis lækkerier til byens hjemløse, fx små konfektstykker indpakket, som de hjemløse kan få med i lommen eller tasken, ekstra vigtige kalorier for en hjemløs, som går ude hele dagen, og en nat kan være kold og våd at komme igennem.

På vores værested på Glentevej i København NV går snakken altid lystigt, men når der kommer en flot kage på bordet, så stiger humøret ekstra. Denne mulighed kunne ikke være tilstede så ofte uden donationer, da råvarerne til luksuskager er dyre for et værested som vores. Med GS1’s medlemmers hjælp er det muligt at tilbyde noget ekstra til byens hjemløse.”

Flere produktkategorier gør nytte

”Vi har brug for mange slags varer. For eksempel hygiejnebind til de hjemløse kvinder – som en hjemløs kvinde sagde, så er der ikke mange som tænker på, at det er ekstra svært at være kvinde en gang om måneden, og samtidig skulle bo på gaden”, beretter Gitte:

”Vi fortæller de hjemløse, at vi modtager de fine varer fra b.la. GS1, og de bliver altid glade og siger tak. For dem er det nemlig noget særligt, når der bliver tænkt på byens hjemløse. Der er alt for mange negative oplevelser i deres hverdag, så venlighed og hilsner varmer deres hjerter.”

Flere modtagere?

Marie: ”Vi hører meget gerne bud på organisationer, der kunne have glæde af jeres produkter, når I bruger GS1Trade Exact. For nogle produkter – fx kattemad – kan gøre en mere direkte forskel hos fx Dyreværnet end Mødrehjælpen.”

Læs mere om GS1Trade Exact her.

 

Se flere nyheder