Det kræver kulturændring at opnå de fordele som stregkoder åbner for

Der er kommet en negativ holdning til begrebet effektivisering. Det er kommet til at betyde ”nedskæringer” og ”at løbe hurtigere”. Og det er en skam. For hvem vil ikke gerne frigøre ressourcer til det væsentlige, dvs. plejen af patienterne?

Nogle steder er der en negativ holdning til stregkodescanning, fordi man har prøvet med et system der ikke virkede helt, og PDA’er som var langsomme, så processen blev besværlig og tidskrævende. ”Og der har måske ikke været fokus nok på at kommunikere, hvorfor det er en rigtig god idé at stregkodescanne: Nemlig at det ryger direkte ind på kontoen for højere patientsikkerhed og tryghed for bl.a. sygeplejerskerne. Det er efterhånden bevist gennem mange implementeringer på både danske og udenlandske hospitaler”, fortæller Jesper Kervin Franke, Healthcare Manager i GS1 Denmark.

  • Har du tænkt over, hvilken forskel det lille ”bip” fra en stregkodescanning gør, når du er patient på hospitalet? Se kort film og få svaret.

Teknologien er der

Derfor skal der en holdningsændring til. For teknologien er klar: Ca. 99% af sekundærpakninger og 82% af primærpakningerne på danske hospitaler er nu stregkodemærket, og hardwaremæssigt er scannerne også i stand til at læse dem – hvis it-afdelingen sætter dem op til det. ”Det er derfor vigtigt at det sidste skridt bliver taget, så stregkodescanning kan være med til at øge patientsikkerheden. Vi ved, at det bliver en stor opgave ude på afdelingerne. Og det bliver ikke en succes, hvis ikke både ledelse og medarbejdere bakker op. Der skal støttes med tilstrækkelige ressourcer i implementeringsfasen – og medarbejderne skal beslutte sig for at give stregkodescanning en reel chance, uanset hvilke erfaringer man har med dem eller hvilke myter der florerer”, mener Anne Schmidt, Healthcare Specialist i GS1 Denmark.

Hvad kan GS1 bidrage med?

”Vi kan hjælpe med at afmystificere det her med stregkodescanning – helt ude på den enkelte afdeling, der har en idé og gerne vil videre. Vi kommer ud og fortæller alle faggrupper om, hvordan patientsikkerheden bliver øget med stregkodescanning. Fra både Danmark og mange andre lande har vi erfaringer med flere typer stregkodescannings-projekter, så vi kan give et solidt perspektiv”, fortæller Anne:

”En væsentlig læring fra disse foregående projekter er, at stregkodescanning hverken er et økonomiprojekt eller et it-projekt – det er et patientsikkerhedsprojekt. Derfor er succesen helt afhængig af, at sundhedspersonalet er involveret.

Vi du vide mere?

Kontakt Jesper eller Anne på telefon 39 27 85 27, eller læs mere her: www.gs1.dk/sundhed

Patientfordele:

  • Sikker på at få den rigtige medicin
  • Sikker sporbarhed af bl.a. implantater
  • Bedre økonomi gennem reduceret lagerbeholdning giver flere ’varme hænder’

 

Se flere nyheder