Har du styr på dit GTIN-varenummer?

Dit GTIN kommer vidt omkring

Alle kender stregkoder fra butikker, hvor de scannes i kassen. Men stregkoden er egentlig kun en repræsentation af et tal, nemlig det 13-cifrede GTIN-varenummer, der identificerer produktet unikt i hele verden.

Men er det alt, hvad GTIN’et bruges til? Hvorfor er det nu så vigtigt?

Udover at bo i stregkoder, bruges jeres GTINs mange steder i den digitale verden, sikkert flere end du tror.

Internt i virksomheder findes GTIN i fx produktions- og økonomistyringssystemer, og ser man uden for virksomheden, eksploderer brugen nærmest:

De store ehandels-markedspladser eBay, Amazon og Google Shopping kræver, at produkter listes med et GTIN. I hjemlige online-fødevarebutikker, som fx Nemlig.com, er GTIN også integreret. På prissammenlignings-søgemaskiner som fx Pricerunner, kan kommende kunder også slå jeres GTIN op og finde jeres produkter. Derudover kommer brug i diverse offentlige systemer, bl.a. indkøbskataloger.

”Det pibler desuden frem med apps, der baserer sig på scanning af et produkts stregkode og dermed GTIN’et: For eksempel hjælper Kemiluppen og Tjek Kemien forbrugere med at blive klogere på, hvilke indholdsstoffer der er i produkter til personlig pleje og emballager. Og med My Fitness Pal kan du scanne varer og finde ud af deres næringsindhold”, fortæller Jane Wulff, Head of Standards and Implementation i GS1 Denmark.

Men hvor kommer data fra?

Det, som alle disse brugsscenarier har tilfælles, er, at GTIN’et er den unikke identifikation og ”nøgle”, der gør, at man kan linke til produktinformationer og stamdata.

”Hvis der ikke er styr på GTINs, kan man komme ud for, at ens produkter bliver fremfundet med forkerte oplysninger. Eller slet ikke bliver fundet af den potentielle kunde. Har I fx prøvet at google et af jeres varenumre og set, hvad der kommer frem? Det kan bl.a. være produktinformationer der er uploaded af en forbruger. Derfor opfordrer vi alle til at tage et sundhedstjek på deres produktidentifikation – vi hjælper gerne”, slutter Jane.

Vil du vide mere om GTIN?

Du skal bruge et GTIN-varenummer til at skabe en GS1-stregkode - den du kender fra bl.a. produkter i supermakedet. Det mest anvendte GTIN er GTIN-13.

Køb GTINs i vores webshop eller læs mere om GTIN her.

Kontakt os

 

Se flere nyheder