Standarder er vigtige, særligt når ressourcer er under pres

Af Jesper Kervin Franke, Head of Healthcare Sector, GS1 Denmark

Vi lever i en global verden, hvor det er vigtigt, at produkter nemt og effektivt kan anvendes på tværs af grænser. Det hjælper internationale GS1-standarder med at sikre.

Jeg er langt fra den eneste, som er dybt imponeret over hele vores danske sundhedssystem i denne svære tid. Generelt er der fordele ved at centralisere og koordinere de forskellige dele af et sundhedsvæsen, som vi har en lang tradition for i Danmark. Men fordelene bliver meget tydelige, når der er behov for at vise fleksibilitet, som det er tilfældet ved corona-pandemien.

Den fleksibilitet ses særligt for læger, sygeplejersker, SOSU-assistenter og andre faggrupper, der bliver trænet i at være klar til at løfte opgaver, de bare for en måned siden ikke havde fantasi til at forestille sig, at de nogensinde skulle gøre. Og det er simpelthen en imponerende indsats af alle.

Det er ikke kun frontpersonalet, som i øjeblikket imponerer. De har ikke muligheder for at arbejde, hvis leddene tidligere ikke sikrer, at de får medicinsk udstyr at udføre deres arbejde med, herunder de meget omtalte værnemidler. Logistikfolkene på centrale og decentrale lagrer udfører ligeledes en fantastisk indsats i denne tid, og uden den kunne sygehusene ikke fungere.

Producenter og forhandlere af medicinsk udstyr arbejder ligeledes på højtryk for at sikre, at logistikfolkene har noget at fordele. En indsats, som sundhedsmyndighederne flere gange offentligt har rost. Og med initiativet ”Danmark hjælper Danmark”, træder andre virksomheder til, og hjælper med deres ekspertise.

Alt dette kan kun lade sig gøre fordi mennesker er villige til at gøre en ekstra indsats, og fordi vi har sikret vores samfund med, at produkter i alle brancher produceres med standarder, som garanterer sikkerhed og kvalitet. Uden disse værktøjer vil mulighederne for fleksibilitet være meget dårligere. Derfor er det så vigtigt, at vi har en standardiseret tilgang til den måde, vi arbejder på.

Et meget vigtigt værktøj for at understøtte denne fleksibilitet, er entydig og unik identifikation, samt produktinformation af høj kvalitet. Det giver mulighed for kunne kende produkter fra hinanden, og få detaljeret kendskab til deres funktionalitet og kvalitet. Uden det, er det meget mere besværligt at hente produkter tiltænkt til nogle lande, og anvende dem i andre lande.

Når den nye forordning for medicinsk udstyr i EU er rullet ud, bliver det et ufravigeligt krav til medicinsk udstyr via det såkaldte UDI-krav. Det vil sige, at en del af udstyrets kvalitet skal være identificérbart via internationale standarder som GS1, og at produktinformation om udstyret af høj kvalitet er tilgængelig for alle.

Regionerne i Danmark stiller allerede disse krav i udbud for bl.a. implantater, som gør det muligt at opbygge sporbarhed og vide, hvilke implantater efterlades i hvilke borgere. Dette ender med at være en forudsætning for alt medicinsk udstyr, og udfordringerne vi har lige nu viser, hvorfor dette er en rigtig god ide. Vi er i en global Verden, hvor det er vigtigt, at produkter nemt og effektivt kan anvendes på tværs af grænser. Det hjælper internationale standarder til at sikre er muligt.

 

Se flere nyheder