Farve, størrelse og placering af stregkoder

Stregkoden kan enten trykkes direkte på emballagen eller på labels, der derefter påsættes produkterne.

For at stregkoden kan scannes uden problemer i butikkernes udgangskasser, på lageret osv., skal du vælge rigtigt i forhold til 5 ting om stregkodens farver, størrelse, placering og lyszone:

Scannere bruger et rødt lys til at aflæse lineære stregkoder, som EAN-13 stregkoden på produkter og GS1-128 på paller og kolli. Scanneren er afhængig af, at der er kontrast mellem mørke og lyse streger. Sorte streger på hvid baggrund giver det sikreste resultat, men også andre kombinationer med stor kontrast kan fungere. På figuren nedenfor kan du se forskellige farvekombinationer, som scannere kan læse og andre kombinationer, du bør undgå.

Vi anbefaler, at du tester, om stregkoden kan scannes, før produktionen sættes i gang. GS1 Denmark hjælper dig gerne.

 

 

 

 

EAN-13 og EAN-8 stregkoderne kan trykkes i forskellige størrelser, fra 80% til 200% af normalstørrelsen. Læs mere her.

GS1 128-stregkoden har en variabel længde op til 165 mm (max. 48 karakterer i stregkoden) og en anbefalet højde på 32 mm. I særlige tilfælde kan højden fraviges. Læs mere i GS1 General Specifications.

ITF 14-stregkodens størrelsesdefinitioner findes her.

GS1 DataMatrix's: størrelsesdefinitioner finder du i den tekniske vejledning ”GS1 DataMatrix. An introduction and technical overview of the most advanced GS1 Application Identifiers compliant symbology”.

GS1 DataBars størrelsesdefinitioner findes i denne tekniske vejledning.

 

En EAN-13 stregkode, der er placeret uhensigtsmæssigt besværliggør scanningen i butikkernes udgangskasser. Det anbefales at:

  • Placere stregkoden mellem 8 og 100 mm fra emballagens kant
  • Placere stregkoden på en plan overflade og aldrig rundt om hjørner, over kanter, svejsesøm o.l.
  • Undgå at placere en stregkode på produktets/emballagens bund.

En GS1-128 kollilabel skal placeres sådan:

Placering på karton

En GS1-128 pallelabel skal placeres sådan:

 

 

Der må aldrig bringes flere stregkoder med forskelligt GTIN på en enhed.

Det anbefales på store, tunge og omfangsrige emner, at der påsættes to eller flere identiske stregkoder for at gøre scanning i udgangskasserne mere smidig.

 

 

 

Husk lyszonen, dvs. det tomme område omkring stregkoden: Baggrunden er ligeså vigtig som stregerne, og stregkoden skal være omgivet af et område uden tegn eller andre farver – det hjælper scanneren til at se stregkoden. På denne stregkode er der korrekt lyszone forneden, men den mangler foroven.

 

 

 

Undgå så vidt muligt højdereduktion af EAN-stregkoder: Hvis højden af stregkoden mindskes, bliver det mere besværligt at scanne stregkoden ved udgangskassen.